ISS-kock vann brons i Årets Kock 2024

SE-LarsNÅretsKock2024.2

ISS-kocken Lars Niklasson som arbetar på ISS vann igår, 17 oktober, en bronsmedalj i den prestigefyllda tävlingen Årets Kock 2024! Detta är Sveriges största kocktävling och SM för professionell matlagning.

Efter en intensiv och spännande tävling blev det Michael Andersson som tog hem segern och nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning. Totalt tävlade sex finalister i tre finalmoment under dagen, som tillsammans med en metodbedömning slutligen avgjorde vem som tog hem titeln Årets Kock 2024. ISS Lars Niklasson vann ett välförtjänt bronsmedalj!

Inför tävlingen passade vi på att ställa några frågor till Lars. 

Du jobbar till vardags på ISS kontakt på Danske bank, hur länge har du jobbat på ISS?

Jag började på ISS för snart ett år sedan, då det fanns ett vikariat som passade mig väldigt bra i tiden och sedan blev jag kvar. Innan ISS jobbade jag på stjärnkrogar som Lilla Ego och Emmer. Jag var även med och startade upp Brutalisten.

Varför valde du ISS?

Jag kände min blivande chef Fredrik Juhlin sedan tidigare, vi har bland annat tävlat ihop i Stockholm Culinary Team, med vilka Fredrik vann OS-silver, OS-guld och VM-guld och han har även varit medlem i Svenska Kocklandslaget. Så jag visste att ISS har sjukt hög nivå på matlagningen hos Danske bank, att det finns mycket bra kompetens i köket. Jag som person är driven och vill hela tiden utmana mig själv för att bli bättre och behöver en organisation som kan erbjuda det. Det kände jag att ISS gör.

Vad är viktigast för att du ska trivas på jobbet?

För mig är det viktigt att ha kul och känna att jobbet är utvecklande. Att jag får jobba med det jag brinner för, matlagning och ständigt utvecklas i det. Men också att man har bra kollegor som utmanar varandra i att bli ännu bättre och har ett bra samspel. Det har vi här på mitt jobb, vi utmanar varandra och vi vill vara bäst på ISS i matlagning.

Om Årets kock

  • SM i professionell matlagning har arrangerats sedan 1983 av Årets Kock. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och 250.000 kr. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
  • Tävlingen består av tre delar: receptkval, kvalificeringstävling och final
  • Kvalificeringstävlingar ägde rum 11-12 juni 2024. Då tävlade 18 kockar om sex finalplatser.
  • Finalen ägde rum 17 oktober 2024

Slutligen, stort grattis Lars önskar alla dina kollegor på ISS!

Skribent: Sofia Hugosson, 2024-10-18

Samtliga fotografier är tagna av Samuel Unéus.